Afgelopen week was het Aswoensdag. Einde van de carnaval. Opgegroeid in het zuiden van Nederland betekende Aswoensdag dat je met je hele lagere schoolklas een askruisje ging halen in de kerk. Daarna was het de sport zó om dat kruisje heen te wassen dat het zo lang mogelijk bleef zitten.

Niet mijn sterkste dag, die Aswoensdag. Ooit, toen ik nog jong en onbeholpen was, stond ik met mijn vriendinnetjes in de kerk te wachten op dat kruisje. Beetje lol te trappen in de rij. Je moet toch zelf wat van het leven maken, niet? Blijkbaar stoorden wij de pastoor te veel. Vanuit het niets kwam een bulderende stem met de gedenkwaardige woorden: jij daar, met dat haar, de kerk uit!

Daar bedoelde hij mij dus mee. Nou vraag ik je! Nu geef ik grif toe dat ik als dochter van een kapper gezegend ben met veel, dik en kroezend haar. Op sommige plekken heeft het erg de neiging om gewoonweg rechtop te gaan staan. Geen crèmepje of maskertje tegenop gewassen.

Toen ik hier in Seguret voor de eerste keer naar de kapper ging, voelde hij de bui al hangen. Net hardop genoeg, wenste hij zichzelf bij de start van dit avontuur ‘ bon chance’. Of wenste hij mij veel succes? Afijn, toen ik het resultaat aan Jos liet zien, zei hij dat ik voorlopig maar geen pasfoto’s moest laten maken.

Inmiddels heeft de kapper het geheel onder de knie. Roept wel dat hij in zijn tweede salon een speciale botoxbehandeling heeft waarvan mijn haar zienderogen zou opknappen. Ja, jullie lezen het goed. De kapper heeft nu doodleuk een tweede kapsalon in het piepkleine dorpje. Lijkt ook nog goed te lopen ook. Volledig gespecialiseerd in biologische haarbehandelingen. Als jullie nu denken dat het niet veel gekker kan? Nou, écht wel. Op het Franse platteland heerst het idee dat je haar sneller aangroeit als je het laat knippen bij volle maan. Je kan gratis een kalender downloaden waarop aangegeven staat wanneer je het beste je haar kan laten verven, of wanneer je de punten moet laten knippen zodat je haardos dikker wordt. Dat allemaal afhankelijk van de maanstand. Er zijn zelfs dorpskappers die openblijven tijdens nachten met volle maan.

Sneller aangroeien of nog dikker haar, het staat niet bovenaan mijn wensenlijstje. Ach, dat haar. Inmiddels ben ik eraan gewend. Nu de rest van de wereld nog. Voor degenen, die zich afvragen hoe het nu afgelopen is met dat askruisje. Toentertijd rookte mij moeder nog en die heeft vanuit de asbak een stevig kruis op mijn voorhoofd geplaatst. Heeft er verdacht lang gezeten. Komt alles toch nog goed.