Over een paar dagen is het zover: la Saint Valentin. Ik heb een zwak voor die dag. Lang geleden, 40 jaren om precies te zijn, was deze dag de start van onze relatie. Jos had erg zijn best gedaan en bóssen tulpen gekocht. Als student waren rozen natuurlijk iets te hoog gegrepen. Maar aan iedere tulp hing een briefje met lieve woorden. Dan smelt je, toch? Ik in ieder geval wel en heb daar nooit spijt van gehad.

Pas in 2000 zijn wij getrouwd. We liepen wat achter. Sterker nog:  Meerdere vrienden hadden al een scheiding achter de rug. Ik heb Jos gevraagd. Het duurde me te lang. Niet gebruikelijk, maar voor ons werkt het prima.

Zo was ook ik degene, die begon over emigreren. Maar zonder Jos hadden we hier nooit gezeten. Jos nam contact op met makelaars, architect en aannemer en hield het balletje aan het rollen. Liep ik tijdens de bouw te dromen over waar de gasten zouden ontbijten, liep Jos met bouwtekeningen in de hand om te bepalen waar de buitenkraantjes moesten komen. Samen is het ons gelukt. 

Toen wij in 2009 naar Seguret verhuisden, werden we door meerdere ervaringsdeskundigen gewaarschuwd. Wisten wij wel goed waaraan we begonnen? Uit onderzoek was namelijk gebleken dat 4 op de 7 huwelijken alsnog kopje ondergaan wanneer de echtelieden samen moeten werken. 24/7, 365 dagen per jaar. Wij haalden nonchalant onze schouders op.

Maar dat viel in het begin best tegen. We hadden dan al wel jaren samen geleefd, we hadden nog nooit samen gewerkt. En ik kan je vertellen, da’s heel wat anders.  We liepen elkaar voor de voeten. Deden dingen allebei of helemaal niet. Na de zoveelste ‘ben jij nou alweer hier?’, was de maat vol en  hebben we de taken voor eens en voor altijd verdeeld. Ik de commercie, Jos de financiën. Ben ik chef schoonmaak, Jos is chef in de keuken. En samen proberen wij er altijd een feestje van te maken.

Liefde is wat je er samen van maakt. Wijs hè? Heb ik gejat van dierbare gasten van ons. Ze hebben gelijk. Je moet er wel je best voor doen. Om de feestvreugde te verhogen in aanloop tot la Saint Valentin, hebben we een Spotify muzieklijst voor jullie gemaakt. From Seguret With Love. Romantische liedjes in de taal van de liefde. Kaarsjes aan,  dessert van moeilleux au chocolat, een heerlijke vin doux van onze buren Rasteau erbij en genieten van elkaar, van het leven! La vie est belle! Ga ik nu even checken of Jos een tafeltje heeft gereserveerd voor ons. Zover ging de taakverdeling nou ook weer niet.

Kijk op Spotify op de playlist ‘From Seguret With Love’ of klik op deze link:

https://open.spotify.com/playlist/4pc0iKjKh1BtPyDsww84YO?si=L9WvBtFBQI6B2OixX1kjRgj