Lavendel

Je kan er niet omheen. En waarom zou je ook? Van medio juni tot eind juli is onze omgeving één groot purperen lavendelveld. Hét symbool van de Provence! Rijen dik en kilometers lang staan ze daar. In de brandende zon. Vinden ze heerlijk, het is hen niet snel te warm onder de voeten.

Een dergelijke lust voor het oog schreeuwt om posts op de sociale media. Overal vind je dan ook toeristen die in de meest vreemde houdingen midden tussen de lavendel staan. Vaak wordt moeder de vrouw met witte kanten jurkje de velden in gejaagd. Liefst met strooihoed op, want het moet er wel klassiek Frans uit zien. Als ze de kans zouden krijgen, zou er ook nog een lelijk eendje in de velden worden neergekwakt.

De lavendelboeren worden er gek van. Zij zien hun broodwinning onder de in espadrilles gepropte voeten van toeristen verdwijnen. Ook zo’n lekker Frans dingetje, die espadrilles. Ja, je moet ze te klein kopen want ja, ze lopen nog uit. Maar vaak pas nadat je tenen pijn doen. En je weer thuis bent. Maar dat terzijde. Wij hadden het over de lavendel.

Je zou denken dat die boeren zich niet zo moeten aanstellen. Wat is nou helemaal de schade van die ene foto? Er staat toch meer dan genoeg? Dat valt best tegen als je je bedenkt dat de opbrengst aan essentiële olie voor echte lavendel rond de 0,5 tot 1 % is. Dat wil zeggen dat er 100 tot 200 kilo bloeiende lavendel nodig is voor 1 liter lavendelolie. Die heeft dan wel een heuse AOC. Want wij nemen onszelf graag erg serieus.

Sommige lavendelboeren plaatsen vol goede hoop een bordje aan de rand van hun veld. Met als strekking dat ook vanaf dit punt de foto’s Instagramwaardig zijn. Anderen maken van de nood een deugd en manoeuvreren met zachte dwang de toeristen met volle manden naar een picknickkleedje. Maar de meesten halen hun schouders op. Misschien hebben ze te lang aan die lavendel geroken. Die schijnt extreem rustgevend en zuiverend te werken. Het is wetenschappelijk bewezen dat lavendel zwaarmoedige en depressieve mensen opvrolijkt, dat het angstverminderend werkt en bovendien insecten op afstand houdt.

Insecten wel, toeristen niet. Het valt inderdaad niet mee om de mensen uit de lavendelvelden te weren. Een van onze Britse gasten was speciaal voor de bloeiende lavendel met vrouw en kinders het Kanaal overgestoken. Op het moment suprême kon hij echter tussen al dat vrouwelijke schoon zijn eigen eega niet meer traceren. Een beetje lukraak sloeg hij aan het fotograferen. Hinnikend van het lachen liet hij ons de hele rapportage zien, waarbij een vrouw was gefotografeerd, tussen de lavendel. “That’s not my wife’’, gierende hij. Pas na een fotootje of 10 verscheen er rechtsonder in beeld een been. “That’s my wife. We will return next year”. Gelukkig zag zijn vrouw de humor er ook van in, want humor hebben die Britten wel.

Zo hebben wij ooit twee koppels Britse gasten gehad die met hun Morgans de hele wereld bereisden. ’s Ochtends bij het ontbijt zaten de dames aan de thee terwijl de mannen enthousiast hun auto’s aan het poetsen waren. Ik vond het prachtige wagens en vroeg welke van de twee nu de mooiste was. Een van de mannen nam uitgebreid de tijd om de andere auto te prijzen. Al doende zag je de eigenaar van die auto trots naar zijn bolide staren. Totdat er volgde: “ Yes, that’s the better car, but I’m the better driver”. Heerlijk, die onderkoelde humor!

Na Brexit zien we nog maar weinig Britten hier. Best jammer. Er schijnt een waar administratief proces te moeten worden doorlopen voordat je voet op Europees vasteland kan zetten. Wat is daar toch fout gegaan? Heel misschien waren ze nog gewoon ‘bij ons’ gebleven als tijdens het referendum wat lavendel in de aromaverdamper was toegevoegd. Was het er in de stemhokjes vast minder verhit aan toegegaan.  Die lavendel was goed besteed geweest. Wat we overhouden, verspreiden we dan over die eveneens verhitte Fransen die op dit moment de grote steden plunderen. Zoals je merkt, er mag voor een simpele foto niets vertrapt worden. We hebben alle lavendel nodig voor de wereldvrede. Of althans voor wat orde, reinheid en regelmaat. En minder muggenbulten.