Wat maakt het uit?

“L’alcool n’est jamais la réponse, mais il permet d’oublier la question”. Alcohol is nooit het antwoord, maar het helpt je de vraag te vergeten. Tegeltjeswijsheid op z’n Frans. Oh zo herkenbaar.

Vroeger, in Nederland, was ik met enige regelmaat een (niet zo) gewillig slachtoffer van commerciële trainingen. Niet van die ego opbouwende waarin je toegesproken wordt als ‘tijger’ die ‘hét kan’.  Gelukkig ook niet van die sessies waar een zelfbenoemde coach je leven een wonderbaarlijke draai gaat geven. Eén waarop hij zelf nog altijd aan het wachten is. Nee, gewoon, van die ouderwetse degelijke trainingen waar je echt wat aan hebt.

Op een van deze trainingen kreeg ik een gouden tip: ‘Als je het antwoord niet wilt weten, moet je de vraag niet stellen’. Nederlanders en Belgen hebben de gewoonte om alle vragen braaf te beantwoorden. Liefst ook nog in de volgorde waarop ze gesteld zijn. Genummerd en met bronvermelding. Serieuze antwoorden waarmee je dan ook serieus wat moet doen. Dat valt niet altijd mee.

Hoe anders is dat in deze contreien. Hier draaien ze het om.  Als je het antwoord niet wil geven, moet je simpelweg de vraag niet lezen. Of doen alsof de vraag zo bizar is dat het geen antwoord verdient. Met name dat laatste doet ons soms twijfelen aan onze verstandelijke vermogens. Waarom kwam je niet op de afgesproken tijd, dag, week of zelfs maand? Het antwoord is hetzelfde: wat maakt dat uit? Ik ben er nu toch? Opgeleukt met veel gezucht en het theatraal ophalen van de schouders. Om gek van te worden!

We hadden laatst het zware vermoeden dat er een marter onder ons dak zat. Natte plek, veel vliegen, kon nooit de bedoeling zijn. Steenmarters zijn ook hier beschermd dus wij lieten een expert komen. Toen deze ten tonele verscheen – slechts 4 dagen te laat- was het hem al snel duidelijk. Een marter, mais non, want hoe kon die ooit onder het dak komen? Tja, dat wisten wij ook niet. Nee, wij hadden slechts met een simpele lekkage van doen. Offerte werd gemaakt, het dak gedicht, probleem opgelost. Niet gerust op de situatie, zetten wij een val en verdomd: enkele dagen later zat daar de boosdoener in. Een koddige steenmarter. We konden het niet laten en stuurden gniffelend de foto naar de expert. Als bewijs van een verkeerde diagnose. Dat zou hem leren! Maar ook hier kwam het bekende antwoord: wat maakt het uit? Het probleem is nu toch opgelost?

Telecombedrijf Orange maakte het helemaal bont. Wij hadden onze zinnen gezet op een aansluiting op het glasvezelnet. Zoveel snelheid, dát wilden wij wel eens meemaken! Wij waren op onze hoede, want in het verleden was al gebleken dat een afspraak met Orange meer moest worden gezien als een intentie. Welwillend, maar spreek ons er niet op aan. Eerst werd stellig beweerd dat het geluk van glasvezel voor ons niet was weggelegd, want onze postcode was nog niet aangesloten. Fijntjes wezen wij hen erop dat beide buurmannen al volop in glasvezelland vertegenwoordigd waren. Zo, die zit! Klets je daar maar eens onderuit! Zonder blikken of blozen volgde “Ach fijn, nou dan zal de monteur alles piekfijn in orde brengen”. De eerste afspraken bleken inderdaad weer intenties te zijn maar uiteindelijk was het zover. De monteur meldde dat de huidige verbinding een uurtje of twee onderbroken zou worden zodat hij zijn werk kon doen. Hij verdween achter het busje. Toen wij die zagen wegrijden, realiseerden wij ons dat wij nu helemaal geen verbinding meer hadden. Uiteindelijk heeft later die avond zijn baas de boel weer aangesloten. Toen wij verhaal haalden, kwam er weer die zucht, gingen de schouders omhoog en jawel: wat maakt het uit? Het werkt nou toch?

Zoveel opportunisme kunnen wij niet aan. Nog niet. Want soms betrappen we ons erop dat ook wij sommige vragen gewoon overslaan. En heel stout ook de volgorde van de vragen wild in de wind slaan. Het is even wennen, maar het leven wordt er een stuk makkelijker door.

“Dear optimist, pessimist and realist, while you guys were arguing about the glass of wine being half full or half empty, I drank it! Sincerely, the opportunist”. Zo, dan is de cirkel weer mooi rond!