Cosinus
Enkele weken geleden dachten wij even teruggegooid te zijn in de tijd. Stond er ineens een man met paard te werken in de wijngaarden tegenover ons!
Blijkt dat deze man voor meerdere wijnboeren werkt. Voor boeren in Seguret dus, maar ook voor wijndomeinen in Chateauneuf du Pape, werd er trots bij verteld. Door Frederic. Aan zijn achternaam zijn we nooit toegekomen, want het paard vroeg alle aandacht.
Zijn paard heette als veulen Costo, maar tijdens de training bleek dat Costo heel goed was in het inschatten van afmetingen van zaken om hem heen en al rap werd hij omgedoopt tot Cosinus, bekend uit de wiskundelessen. Die training gaat overigens niet veel verder dan gauche/droite/arrête/marche, steevast gevolgd door s’il te plaît.
Cosinus werkt bijna het gehele jaar in de wijngaard. Van het schoffelen en omploegen van de aarde in het voorjaar tot de ‘buttage’, net na de oogst en voor de eerste vorst. Bij deze ’buttage’ wordt er met een ‘omgekeerde’ ploeg aarde tegen de voet van de wijnrank gelegd, zodat deze beschermd is tegen de vorst en tegen het onkruid van het voorjaar.
Frederic was op dreef. Of draafde door, dat is misschien beter gezegd in deze context. Vol overgave somde hij de voordelen van werken met Cosinus op. Wij hadden zelf al bedacht dat ook bij regen Cosinus eropuit trekt en niet blijft steken in de natte aarde zoals de machines dat doen. Maar er blijkt een hele wetenschap achter te zitten. Met een paard kan er veel preciezer gewerkt worden. Dat is handig, zeker bij oudere wijnranken die niet keurig meer in een rijtje staan. Er vinden geen beschadigingen plaats aan de (voet van de) wijnranken. Maar vooral: de aarde wordt niet ingetrild en blijft daardoor luchtig. Fijn voor de wortels. Hierdoor zou zelfs de allereerste oogst tot wel twee jaar eerder gerealiseerd kunnen worden. De wijndomeinen geven aan dat na 3 à 4 jaar gewerkt te hebben met paarden in plaats van met de gebruikelijke machines, de opbrengst aanzienlijk toeneemt. Maar, voegde Frederic er met serieus gezicht en vinger in de lucht aan toe: dan moet er wel enkel en alleen met een paard gewerkt worden, geen machines in zijn wijngaarden!
Zo leer je nog eens wat. Wij zijn de beroerdste niet en deelden onze net verworven wijsheid met iedereen die het maar wilde horen. Zie ons eens ingeburgerd zijn met al die wijnboeren als buren. Tot vanochtend … bij de boodschapjes doen. Staat hetzelfde wijngaardje vol met machines. Huh, daar gaan de voordelen. Heeft Cosinus zich toch even misrekend.